ZASADY SEGREGACJI ŚMIECI

ZASADY SEGREGACJI ŚMIECI

Odkręć, opróżnij, zgnieć, nie mieszaj odpadów

W SEGREGACJI WAŻNE SĄ SZCZEGÓŁY!

Zapraszamy do zapoznania się z wiedzą nt. zasad segregacji – jak ważne podczas segregacji odpadów są szczegóły.

Choć coraz lepiej radzimy sobie z segregacją odpadów na podstawowe frakcje, często zapominamy o odkręcaniu nakrętek, opróżnianiu opakowań czy zgniataniu butelek. A to właśnie takie szczegóły często decydują o tym, czy dany odpad stanie się surowcem i trafi do recyklingu, czy będzie latami zalegał na składowisku.

Dlaczego trzeba odkręcać nakrętki z butelek?

Nakrętka wykonana jest z innego materiału niż butelka PET, dlatego przed procesem recyklingu trzeba ją odkręcić. Dotyczy to wszystkich typów nakrętek i zakrętek, zarówno wykonanych z tworzywa sztucznego, jak i metalu: z butelek po napojach, po kawie rozpuszczalnej, kosmetykach, chemii gospodarczej czy z opakowań i tubek po lekach. Zmiany w tym zakresie wprowadzone zostaną w połowie 2024 r. kiedy to producenci butelek typu PET zobowiązani będą wprowadzić nakrętki przyczepione bezpośrednio do butelek. Tym samym pozostawiona na butelce nakrętka, która razem ze zgniecioną butelką trafi do recyklingu, zostanie w pełni przetworzona.

Dlaczego ważne jest opróżnianie opakowań?

Największy problem w zakładzie odzysku odpadów sprawiają butelki plastikowe wypełnione płynami, które podczas transportu na taśmociągu są rozrywane. Płyn powoduje zawilgocenie odpadów przeznaczonych do recyklingu, a te z kolei często powodują poważne awarie urządzeń sortujących, szczególnie niebezpieczne dla elementów elektroniki.

Nawet nowoczesne maszyny zainstalowane w zakładzie kompleksowego zagospodarowania odpadów Master na ul. Lokalnej w Tychach nie są w stanie poradzić sobie z nieodpowiednio posegregowanym surowcem, jakim są pełne płynów butelki. Tym samym trafiają one po prostu na składowisko, a mogłyby być cennym surowcem recyklingowym. Dlatego też butelki, pojemniki po mleku czy sokach, pojemniki po jogurtach, puszki po przetworach powinny być przede wszystkim opróżnione z zawartości, a następnie odpowiednio posegregowane.

Przypominamy:
– czyste metalowe nakrętki, kapsle – wyrzucamy do pojemnika/worka żółtego na metale / tworzywa sztuczne.
– puste plastikowe butelki, pojemniki po jogurtach, metalowe puszki po przetworach, konserwach
– wyrzucamy do pojemnika/worka żółtego na metale / tworzywa sztuczne.
– puste opakowania wielomateriałowe – kartony po mleku, soku – wyrzucamy do pojemnika/worka żółtego na metale / tworzywa sztuczne.
– czyste, szklane butelki po napojach, słoiki – wyrzucamy do pojemnika/worka zielonego na szkło.

Dlaczego nie trzeba myć opakowań przed wyrzuceniem?

Po opróżnieniu zawartości, nie trzeba bardzo dokładnie myć szklanych słoików, kubeczków po jogurtach, plastikowych butelek po oleju, puszek po karmie dla zwierząt itp. odpadów – wystarczy je opłukać. Wydawać się może, iż jeżeli umyjemy np. kubek po jogurcie, to ułatwimy pracę recyklerowi. Tymczasem, żeby faktycznie tak było, opakowania musieliby myć wszyscy, dlatego jest to mało realne i spowodowałoby większe zużycie wody – nieekologiczne. W praktyce firmy recyklingowe dostają różne opakowania, więc dostosowują linię przetwarzania do odpowiedniej partii towaru. Dlatego dokładne mycie nie jest zasadne, wystarczy pozbyć się zawartości przez usunięcie jej np. łyżeczką i opłukanie.

Dlaczego tak ważne jest zgniatanie odpadów?

Częstym widokiem w altanach śmietnikowych są przepełnione pojemniki na odpady segregowane. Dzieje się tak często dlatego, że nie wszyscy zgniatają butelki czy inne opakowania. Tymczasem niezgniecione odpady niepotrzebnie zabierają miejsce w pojemnikach i workach do segregacji. Jeżeli wyrzucamy niezgniecione butelki czy inne opakowania plastikowe w całości, to pojemniki i worki na te odpady szybko się zapełniają. 

Dlaczego nie należy tłuc szkła zanim trafi do zielonego worka?

W celu zapewnienia bezpieczeństwa pracowników odbierających WORKI ze szkłem oraz w celu zminimalizowania możliwości rozerwania/rozcięcia worka przy załadunku do śmieciarki, bardzo ważne jest, aby nie wrzucać do nich szkła potłuczonego (stłuczki szklanej).
Dlatego wrzucając odpad szklany do zielonego worka na szkło staraj się go nie stłuc, aby uniknąć niepotrzebnych, zagrażających bezpieczeństwu ludzi sytuacji.   

Na co trzeba zwrócić uwagę, wyrzucając papierowe odpady?

Przede wszystkim należy pamiętać o tym, żeby przed wyrzuceniem usunąć elementy metalowe lub plastikowe, takie jak np. zszywki czy klamerki. Jeśli mamy do czynienia z papierowym opakowaniem na żywność, to tak jak w przypadku wszystkich opakowań – musimy je najpierw opróżnić z zawartości, np. z resztek mąki czy cukru. Jest też ważny szczegół, o którym nie wszyscy pamiętają – zawilgoconego, zabrudzonego czy poplamionego, np. tłuszczem papieru – nie wrzuca się go do niebieskiego pojemnika lub worka na papier, gdyż nie nadaje się do recyklingu – należy go wyrzucić do szarego pojemnika na odpady pozostałe do segregacji (tzw. „zmieszane”).

Dlaczego odpadów nie wolno mieszać?

Niestety, zdarza się często, że na osiedlach z zabudową wielorodzinną, w pojemnikach na poszczególne odpady segregowane znajdują się odpady zmieszane. Na przykład w koszu przeznaczonym na papier znaleźć można puszki, butelki, itp., które nigdy nie powinny tam trafić. Taką sytuację pracownicy odpowiedzialni za selektywną zbiórkę odpadów zgłaszają firmie realizującej jej odbiór, a ta wysyła samochód, zbierający odpady zmieszane. Dzieje się tak dlatego, że w przypadku nieprawidłowej segregacji firma wywozowa jest zobligowana do tego, aby zgodnie z umową z gminą, odbierać taki odpad razem z odpadem zmieszanym. Wtedy odpady zamiast do recyklingu trafiają na wysypisko, a mieszkańcy płacą za odbiór odpadów niesegregowanych o wiele więcej.

Odpady BIO-kuchenne – dlaczego nie należy mieszać z odpadami BIO-zielonymi?

Nie można mieszać odpadów BIO-kuchennych z odpadami BIO-zielonymi! To dwa różne rodzaje odpadów. Odpady BIO-kuchenne służą do produkcji biogazu, z którego w silnikach kogeneracyjnych produkowana jest energia elektryczna i cieplna. Natomiast z odpadów BIO-zielonych powstaje kompost poprawiający jakość gleb „KOMPO MASTER”. Dlatego odpadów BIO-kuchennych nie należy wrzucać do brązowego worka na odpady BIO-zielone. Odpady spożywcze należy wyrzucić bezpośrednio do pojemnika lub wystawiać w worku do tego przeznaczonym, czyli na odpady BIO-kuchenne – instalacja na odpady BIO-KUCHENNE już na pierwszym etapie wyeliminuje zbędne opakowanie.

Należy pamiętać o jeszcze jednej istotnej kwestii – aby z odpadów BIO-kuchennych można było produkować biogaz, NIE WOLNO wyrzucać w brązowych workach/pojemnikach odpowiednio opisanych „ODPADY BIO-KUCHENNE”: elementów wyposażenia kuchni np. sztućców, maszynek do mięsa; szafek kuchennych, szmat, dywanów, kości, ości, mięsa surowego, karmy dla zwierząt, żwirku dla kotów, sierści psa. Nieprawidłowa segregacja również w tym zakresie doprowadza do poważnych problemów technologicznych bezpośrednio na linii przetwarzania odpadów BIO-kuchennych w tyskim zakładzie zagospodarowania odpadów.   

Opracowanie:
Małgorzata Ryt
Kierownik ds. promocji i edukacji
MASTER-Odpady i Energia Sp. z o.o. Tychy

 

Poprzedni Koncepcja programowo-przestrzenna wskazująca docelowy zasięg kanalizacji sanitarnej w Bieruniu

Bieruńskie Przedsiębiorstwo Inżynierii Komunalnej Sp. z o. o. © 2022 Wszystkie prawa zastrzeżone

Stworzone przez Idea - IT